top of page

Knjiga Cvetoče dekle je za vse, ki jih iskreno zanima ženska narava.

Ko na Delavnicah za maternice z odgovornimi lastnicami vprašam ženske o njihovi prvi menstruaciji, je včasih kar težko poslušati. V grobem bi lahko izkušnje strnila v:

- bilo je zelo tehnično,

- rekli so mi, da sem sedaj ženska in to me je silno prestrašilo. Kaj to pomeni sem se spraševala in se še?

- zagrozili so mi naj pazim, da ne ˝privlečem kaj domov˝. Nisem vedela kaj mislijo s tem,

- dali so mi vložke in me naučili kako jih uporabljati. To je bilo to.

Upoštevati moramo, da naši starši niso imeli dostopa do informacij, ki so na voljo sedaj in da je tabu ženske cikličnosti globoko zakoreninjen tudi danes. Še vedno so pogovori o menstruaciji običajno precej tehnični, večina žensk pa je v stiski kako in kdaj pogovor sploh začeti. Običajno zaradi te stiske postanemo ene vrste ˝srčni štori˝, saj hočemo sicer najboljše, ampak ko otrok ne sodeluje kot bi si želele (in pogosto ne), se ne znajdemo.

cvetoče_dekle_naslovnica_50%.jpg

Pred kakim letom me je brat opozoril na dejstvo, da so pogovori med starši in otroci o temah kot so spolnost in menstruacija običajno obsojeni na nelagodje. Večina se tega še kako spomni iz pubertete. Predlagal je, da zato menstruacijo njegovi hčerki predstavim jaz. Sprejela sem izziv in po kar nekaj poskusih to tudi naredila. Opis najinih pogovorov najdete v knjigi Rdeča zarja.

V zadnjem času pa se je pričelo name obračati vse več mamic odraščajočih punc in deklet.

Vesna, kako naj se sploh lotim pogovora in kaj naj ji povem?

Najbolj boste svojim hčeram seveda pomagale s svojim zgledom, s sledenjem svoji cikličnosti, z upoštevanjem svoje narave in raziskovanjem kaj in kdaj vam polni vrelec in kaj ne. Cvetoče dekle vam lahko pri tem služi kot pripomoček. Kot tisti začetek iskrenega pogovora med vami in vašo odraščajočo hčerjo, vnukinjo, prijateljico...

Knjig ne pošiljamo v tujino!

Knjiga je pravljica o družini, ki kima 3 otroke. Tia, stara 10 let, dobi med kopanjem s svojo sestrico prvo menstruacijo. Ker ne ve nič o cikličnosti, se prestraši, še bolj pa se prestraši petletna Tjaša. Kri je v očeh otrok vedno znak za preplah.

 

Mami ju pomiri in jima razloži, da je to nekaj čudovitega in da je Tia pravkar postala dekle. Deklištvo je namenjeno raziskovanju tega kdo želim postati, kaj mi služi in kaj ne. Pogovorijo se o letnih časih menstrualnega cikla, o vrednotah ženske in o tem kako uporabiti cikličnost v vsakdanjih projektih, da se Tia ne bo izčrpavala. Pogovarjajo se o tem kaj pomeni biti dekle.

 

Mami pove tudi zgodbico, ki jo je slišala od starke, ki živi v kamniti hiši na koncu vasi. Trdi, da ji jo je prišepnil veter, govori pa o povezanosti ženske z ostalim stvarstvom.

Ko prideta domov oče in Ian, mami povpraša Tio ali mu želi novico sporočiti sama. Tia ni prepričana ali želi, da oče sploh ve. Mami ji razloži, da je to dobro, ker je drugače ne bo mogel podpreti. Pogovor se zaključi s tem, da bo Tia vedno povedala kaj potrebuje, da bo lahko dobila v času krvavitve ustrezno podporo in pa, da bosta z mami, ko bo Tia v obdobju poletja organizirali praznovanje. Povabili bosta ženske in proslavili Tiin vstop v deklištvo. Na vsak krožnik bosta položili rdečo vrtnico, da se ve, da je menstrualna kri boljša kot tista, ki ji teče po žilah.

Knjig ne pošiljamo v tujino!

Pravijo, da moraš zgraditi tri hiše, da veš kaj bi rad. Tako je tudi s knjigami. In ker je to moja tretja knjiga, sem se vprašala: kaj sem se naučila ob izdajanju prejšnjih dveh in pa kaj bi tokrat rada naredila drugače? Tako je nastala serija projektov Ženska ženski. Udeleženke Delavnic za maternice z odgovornimi lastnicami sem povabila k sodelovanju. Ideja je bila, da slikamo, čeprav ˝ne znamo slikati˝. Seveda vem, da vsak zna slikati, vprašanje pa je ali lahko vsak amater poslika tudi knjigo? Khm ... odvisno kdo sodi najbrž ;).

Ker je eno izmed sporočil, ki jih bolj ali manj uspešno komuniciram to, da ni treba biti popolna, da narediš nekaj dobrega, smo se dogovorile, da se dobimo, pa da vidimo kaj nastane. In kar je nastalo, je čudovito. V slike smo vtkale svoje izkušnje, simboliko in pa seveda druženje v ženskem slogu. Cele dneve smo preživele skupaj in prav kakor so ženske včasih kožuhale koruzo ustvarjale nove in nove ideje. Druga drugo smo bodrile, ene so kuhale, druge podpirale, tretje obupovale in četrte učile. Vsega je bilo in tako se nam je zdelo prav. Tole sta dve od devetih risbic, ki so nastale med našimi druženji.

4_letni_časi.jpg

Ženska v svoji cikličnosti venomer prehaja med svojo svetlo in temno platjo, radostjo in sencami, dnevom in nočjo, soncem in luno. Znotraj teh prehodov gre skozi 4 letne čase: zima, pomlad, poletje in jesen. Kot v naravi je tudi pri ženski vsak malo drugačen, vsak jo po svoje zaznamuje, vsak jo vodi k drugačni rasti. Celo obraz je drugačen, ko smo v temi ali ko nam ga ožarja svetloba. Letni časi so povezani tudi z elementi, svetli del cikla zaznamujeta ogenj in zemlja, temnega pa voda in zrak, zato podoba ženske vznikne prav iz valovanja in prepletanja njih.

Težko rečeš kje se konča narava in začne ženska.

Naslikala: Andreja Slokan

slika_menstrualni_počitek_mala.jpg

Od tega kako poteka čas menstrualne krvavitve je odvisno kako se bomo počutile skozi preostali del cikla. Čeprav je danes menstrualni počitek v ˝naprednem˝ svetu na zatožni klopi, je za ženske še kako pomemben. Pomembno pa je tudi kako ga preživimo.

Na sliki so ideje, ki sta jih mami in Tia skupaj premišljevali. Lahko gremo v naravo in se povežemo z njo, lahko beremo knjige, ki nas pripeljejo bliže k sebi ali poslušamo glasbo, ki nam pomaga začutiti svojo bit, lahko se družimo z ženskami, ki prav tako krvavijo ali pa nas želijo podpreti, lahko plešemo ali si pripravimo kopel s cvetnimi listi ali izbranimi čaji. Z vašim dragim dekletom lahko poiščeta še svoje ideje za počivanje.

Naslikale: Darja Hrovatič (druženje z naravo, ples, kopanje, spletanje kit, branje), Andreja Slokan (milni mehurčki in kapljice krvi), Vesna Juvan (poslušanje glasbe).

Poleg zgoraj naštetih so pri projektu Ženska ženski sodelovale še: Saša Prajnc in Nina Marušič, podpirale pa so nas Katja Premrl, Mihela Šustar in Monika Marinko.

Knjigo je čudovito oblekla oblikovalska vila Katja Šumrada, besedno jo je sfrizirala Mihela Šuster, za tisk pa je poskrbela Abografika.

Avtorica Vesna Juvan je navdušena nad cikličnostjo žensk in jo skupaj z ženskami, ki obiskujejo njene delavnice že leta dolgo proučuje. Leta 2016 je z društvom Sijaj in Fakulteto za družbene vede izvedla raziskavo 50 odtenkov menstruacije. O menstruairanju in razumevanju žensk in njihove narave je napisala še dve knjigi. ˝Rdeča zarja˝ je namenjena odraslim ženskam, ki želijo spoznati in raziskovati svojo naravo, ˝Razumeti žensko. Misija nemogoče?˝ pa je za moške, ki bi si želeli poglobiti razumevanje žensk. Večina se jih namreč ne zaveda, da živijo vsak mesec s štirimi različnimi ženskami. In to prinesev njihovo življenje precejšnje zaplete.

Rdeča_zarja_-_mala.jpg
Razumeti_žensko_naslovnica_mala.jpg

VSE TRI KNJIGE SO LAHKO ČUDOVITA IDEJA ZA DARILO

Bi radi kupili večjo količino knjig? Kontaktirajte nas na knjigardecazarja@gmail.com

Bi radi prodajali knjigo? Kontaktirajte nas na knjigardecazarja@gmail.com

Akademija za harmonijo življenja

Ljubija 128

3330 Mozirje

akademijazivljenja@gmail.com

bottom of page