top of page

Menstruacija je nekaj čemur bi se večina sodobnih žensk z veseljem izognila. Pa je to pametno?

Številne ženske se vsak dan sprašujemo kdo smo, kaj pomeni biti ženska in kako kvalitetno preživeti v sodobnem, ponorelem svetu.  Zakaj nam to ni jasno?

Pozabile smo kdo ženska je. Potem smo pozabile še, da smo pozabile kdo ženska je.

In sedaj tavamo. Trudimo se preživeti. Skušamo najti smisel. Skušamo najti poslanstvo. Skušamo najti sebe, celo sebe.

 

Menstruacija je pozabljena, njena moč in njeni čari nas ne zanimajo. Vse kar vemo je, da je neprimerna, da nas ustavi in nam prepreči, da bi ˝normalno˝ živele. Pa vendar je menstruacija tista, ki nas lahko s pomočjo moči maternice ˝rodi˝ v vsej svoji polni ženskosti in lepoti.

Knjiga Rdeča zarja nam skozi pozabljeno umetnost menstruiranja, spet in na novo odkriva kaj menstruacija lahko je in kako jo uporabiti za to, da bo naše življenje bolj polno, bolj zadovoljno in bolj prežeto z ženstvenostjo, bolj prežeto z nami. Zato, da se bomo spet spomnile

kdo smo.

Če ste ženska, potem globoko v sebi skoraj zagotovo čutite slutnjo, da bi moralo biti življenje nekaj večjega, nekaj bolj veličastnega in nekaj bolj sočnega kot zgolj samo preživetje iz dneva v dan. Tudi če vaše življenje ni slabo ali nezadovoljujoče, imate v sebi to slutnjo. Slutnjo nečesa večjega ... nečesa kar se še ni razkrilo in samo čaka, da zaživi. Slutnjo, da nekaj manjka, nekaj pomembnega ...

Knjig ne pošiljamo v tujino!

V KNJIGI BOMO RAZKRILI REZULTATE RAZISKAVE ˝50 ODTENKOV MENSTRUACIJE˝ NAREJENE V SLOVENIJII! SMO SLOVENKE KAJ DRUGAČNE OD OSTALIH?

KNJIGI NA POT
 

Želim si, da bi bila ta knjiga kot smerokaz, ki vam kaže pot po kateri lahko stopate v dolgih krilih in z bosimi nogami, ko raziskujete svojo žensko naravo. Ne želim, da jo uporabite kot gola dejstva ali nekaj trdnega, določenega. Rada bi, da aktivirate svojo intuicijo, svojo ˝divjo˝ žensko, da skozi njo iščete in najdete sebe takšno, kot ste v svojem veličastju. Moja želja je, da to knjigo vključite v svoje dneve na svoj način, da jo oživite in da bo zaradi nje vaše življenje bolj polno vas, resnične vas. Družba, kultura in okolje so nas spremenili in iz nas naredili igralko, ki ni več celostna. Moja goreča želja je, da s pomočjo te knjige spet najdete celo sebe, tisto sebe, ki ste kadar vas družba ne oklesti, vam prireže vej in oskubi listja z njih, tisto sebe, ki je veličastna stvaritev najvišjega kar obstaja.

Bodite pri tem raziskovanju divje, upajte si, spoznajte nove ženske, ki bivajo v vas in ste jih za nekaj časa zaprle za neprodušne stene nesprejemljivega, neotipljivega in strašljivega. Spustite te ženske spet na plan, eno po eno, da ne bo preveč rajanja hkrati. Spoznajte jih, nahranite njihove izstradane želodčke, peljite jih na sprehod in jim pokažite skrivne kotičke, ki jih poznate samo ve. Dovolite jim, da vam povedo svoje zgodbe, da v vas prelijejo svoje modrosti, da vas navdušijo s svojimi darovi. Dovolite jim spet v vaše življenje. Postanite spet celostne. Postanite vse kar ste lahko v svojem potencialu.

Objem, Vesna

V patriarhalnem svetu verjamemo, da je pravilen odgovor na vprašanje lahko samo eden in da ga najdemo na zadnji strani knjige. Vsakršno razmišljanje zunaj ustaljenega se ˝nagradi˝ s slabo oceno, pa naj je to ocena v šoli ali pa neodobravajoč pogled ali kritika ljudi okoli nas.

Žal pa z iskanjem samo enega odgovora na to kdo ženska je zapademo v brezno iz katerega lahko pridemo s polomljenimi krili in zabuhlimi očmi. Odgovorov na to kdo ženska je, je namreč toliko kot je nas žensk in vsaka ima v sebi mehanizem, ki jo vodi na poti raziskovanja tega kdo vse je lahko. Tak mehanizem imate v sebi tudi ve, imenuje se menstrualni cikel.

Ko sem lani vprašala staro mamo, ki ima 95 let zakaj so bili včasih lačni, ko je pa v naravi toliko divje hrane, je bil njen odgovor: ˝Nismo vedeli, da jo lahko jemo. Niti na pamet nam ni prišlo, da bi šli v gozd in nabrali gobe, da bi se veselili regrata spomladi, da bi z vrta pojedli plevel.˝ Plevel je bil nadloga, ki se je je treba znebiti.

Tako je tudi z nami ženskami. V sebi imamo sistem, ki nas vodi, nam kaže pot in nam odstira kdo v resnici smo in kdo še lahko postanemo. Pomaga nam doživeti transformacijo in razcvet. Ampak ... za nas je plevel, gledamo kako bi se ga čimprej znebile in bi bile spet ˝ kot iz škatlice˝. Ampak na ta način na žalost ostajamo lačne, lačne sebe, lačne tega kaj bi lahko postale, koliko zadovoljstva bi lahko ponotranjile.

S knjigo Rdeča zarja bi vas rada vzpodbudila, da si začnete upati iskati odgovore na to kdo ste. Iščete jih najlažje tako, da dovolite menstrualnemu ciklu, da vas vodi. Upam, da se boste po branju te knjige tudi ve veselile svoje menstruacije tako, kot se razveselite regrata spomladi.

Avtorica Vesna Juvan o sebi rada razmišlja kot o strastni raziskovalki življenja. Verjame namreč, da o njem ne vemo kaj dosti. Tako je tudi s pozabljeno modrostjo menstrualnega cikla, naravnega ženskega cikla. Za večino menstruacija pomeni trpljenje, nekaj krčev, slabega počutja in pa seveda precej krvi. Pa je res samo to? Meni, da ne in tako kažejo tudi rezultati raziskave ˝50 odtenkov menstruacije˝, ki jo je društvo Sijaj v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede izvedlo poleti 2016.

Kadar ne raziskuje menstruacije, vodi delavnico ˝Srce & Maternica˝ in ˝Delavnice za maternice z odgovornimi lastnicami˝.  Tu se ženske v intimnem krogu somišljenic naučijo povezovati z maternico, centrom ženstvenosti, avtentične moči, notranjega vodstva, radosti in vitalnosti.

Izvaja tudi energijske korekcije s pomočjo vibracijske kineziologije, saj verjame, da je kvaliteta našega bivanja v tem življenju v veliki meri odvisna prav od naše obremenjenosti s preteklostjo in od tega kako neoviran energijski pretok imajo na voljo naši organi. V prostem času najrajši pleše tango, dela acroyogo in se zgublja v naravi.

V knjigi bomo skupaj raziskale:

- je menstruacija sploh še vezana na luno in ali mora ženska med menstruacijo krvaveti?

- kakšni so izsledki raziskave ˝50 odtenkov menstruacije˝, narejene v Sloveniji?

- mističnost menstrualnega cikla in menstrualni tabuji;

- kaj se tekom cikla dogaja s telesom?

- štirje letni časi menstrualnega cikla in kako jih lahko uporabimo v svoj prid;

- skozi katera emocionalna stanja gremo ženske vsak mesec;

- na katere načine se lahko razvajamo v času krvavitve;

- menstruacija lahko žensko popolnoma transformira in ji da vpogled v svetove, ki ji nikoli niso  bili na voljo. Kaj lahko naredimo, da bo temu tako;

- kako poskrbeti zase in kako spremljati menstrualni cikel, da bomo dolgo vitalne;

- vaje za povezovanje z vašo maternico;

- kako razložiti in kako praznovati prvi menstrualni cikel, če imate doma dekle;

- kako lahko menstrualni cikel izboljša odnos z moškimi;

- Sanja Lončar nam je razkrila katere so tiste zdravilne rastline, ki bi jih morala poznati vsaka ženska;

- Ana Drevenšek je spregovorila o raziskovanju arhetipov skozi menstrualni cikel.

Glavna ilustratorka knjige je Ida Cimerman, najdemo pa v njej tudi dela Andreje Slokan, Ine Gržina in Vesne Juvan.

Ženske imamo v sebi čudovit sistem notranjega vodstva, ki se ga večinoma sploh ne zavedamo. Kakšen odnos naj bi imela ženska do svoje maternice?

Maternica je za ženske veliko več kot samo organ za rojevanje in tega se nas vse več zaveda. Kako se pogovarjati z njo in kaj vse lahko od nje pričakujemo si lahko ogledate v tem videu.

Spremljanje menstrualnega cikla lahko vsako žensko popelje v življenje, ki je polno vitalnosti in samoizraženosti. Nauči nas kako živeti kvalitetno.

Raziskavo 50 odtenkov menstruacije je leta 2016 izvedlo društvo Sijaj. Primerjali so 170 menstrualnih ciklov. Vas zanima kaj so ugotovili?

Suzana Grau in Vesna Juvan o Rdeči zarji, knjigi meseca na fb strani Koledar za boginje, ter o opolnomočenju žensk v slovenskem prostoru.

Knjig ne pošiljamo v tujino!

​˝Rdeča zarja ni samo knjiga, ki bi jo morala (da, morala!) prebrati vsaka ženska. Rdeča zarja je Knjiga, ki bi jo moral prebrati tudi vsak moški. Potem, sem prepričan, bi moški ženske ne samo še bolj ljubili, temveč bi jih morda malce celo razumeli. Predvsem pa bi jih močno spoštovali.

Moj globok priklon vsem vam, drage dame. In seveda tebi, draga Vesna Juvan, da ženskam kažeš pot nazaj k sebi˝

Urban Urbanc, Dobra misel

 

˝Za ta vikend sem imela planiran počitek oz. program "kavč-dekca-knjiga" kot mu pravim jaz. In v petek je ravno prav po pošti prispela knjiga Rdeča zarja. Knjigo sem kljub njenim 300 stranem dobesedno požrla. Toliko uporabnih informacij o menstruaciji je zbranih na enem mestu, da je to zagotovo knjiga, ki bi jo morala prebrati vsaka odrasla ženska. Ne glede na to koliko (misli da) že ve o menstruaciji in svojem menstrualnem ciklu. Hvala Vesni, da se je opogumila in se lotila tako velikega projekta v katerem so sodelovale tudi druge ženske. Na koncu je tudi pobarvanka za vse ženske, ki se še niso odprle svoji ustvarjalnosti.

Čeprav večino stvari že vem, sem ob branju knjige spoznala, da so področja in globine v maternici, ki jim še nisem posvetila dovolj pozornosti. Vesna zgodbo pelje od najbolj fizičnih, hormonsko pogojenih delov našega cikla, do čustvenih obzorij, ki se pri tem odpirajo in transformacijskih sposobnosti v globinah naših čudovitih maternic. Vseskozi spodbuja samoraziskovanje in s tem opolnomoči vsako bralko, da se poda na raziskovanje SEBE.

Poznavanje lastnih "letnih časov " v vsakm mesecu je lahko za žensko največja svoboda in hkrati darilo. Toda brez izkušnje ženske ne verjamemo. Avtorica nežno a hkrati odločno nagovarja bralko, da si da dovoljenje za čas s sabo in svojo maternico. Spoznavanje sebe skozi svoj cikel je namreč najboljša duhovnost in terapija, ki je ne more zagotoviti noben seminar ali tečaj. Predlogov kje začeti je veliko, na voljo so vaje in nasveti, kako vse skupaj komunicirati okolici.

V knjigi je tudi raziskava o menstrualnem ciklju, ki jo je izvedlo društvo Sijaj v sodelovanju s FDV in tako veliko podatkov v knjigi temelji na dejstvih in doživljanju menstruacije s strani slovenskih žensk. Kar je gotovo osvežujoče glede na številne prevode knjig tujih avtoric. Lahko bi rekla, da je to knjiga o naših slovenskih maternicah 😁 (tuje kulture pač nimajo našega arhetipa cankarjanske mame ...), zato je še toliko pomembneje, da se knjiga znajde na čim več policah v domačih knjižnicah. Čas je, da padejo tabuji povezani z menstruacijo in maternicami!

Mislim, da še ni prepozno, da hitro napišeš Božičku ali Dedku Mrazu, da naj v svoj koš daril zate dodata letos tudi tole knjigo. Spoznanja o tebi, ki ti jih bo knjiga prinesla so največje darilo, ki si ga lahko zamisliš! Z Vesno Juvan se ne poznava osebno, a takole od daleč spremljam njeno delo. Knjigo sem kupila iz radovednosti, a jo sedaj iz srca priporočam vsem vam drage ženske 💖˝

Manca Razboršek, Ljubljana

˝Danes sem naredila nekaj "prepovedanega". Sredi dopoldneva me je začelo ščipati v trebuhu, kar je pri meni znak, da je to začetek menstruacije. Glede na neredne menstruacije, nisem niti vedela, da jo bom danes dobila. Po moje že ene 2-3 leta menstruacij nisem imela, potem pa sem "prvo" dobila oktobra, naslednjo decembra, v začetku marca tretjo in danes četrto. Marčevska je bila tako boleča, že pred začetkom so me prsi bolele vsaj teden dni, da sem odšla sredi službe domov. Ker smo bili takrat ravno sredi Vesninih delavnic, sem dejansko tisti dan posvetila maternici. In krči so izginili. Danes me je iznenada presenetilo špikanje in v tistem trenutku sem se odločila, da grem iz službe domov. Vodstvu sem povedala razloge za moj odhod, sicer malo nejevolje z njihove strani, ker 'kdo pa bo želel, da me nadomešča v petek', vendar sem brez slabe vesti odšla. Privoščila sem si kopel, počitek in sproščanje. Super je bilo! Tudi bolečin ni več.˝                                                                                                                                                                        Darija, Ljubljana

˝Moja trenutna izkušnja z menstruacijo je predvsem sprejemanje le-te in vseh občutkov, ki pridejo z njo. Tokrat je prvič nisem skušala kontrolirati in še nikoli nisem čutila take povezanosti s telesom. Vedela sem, kdaj mi manjka počitka, kdaj telovadbe in kdaj se moram vrniti k obveznostim.                             Karina, Ljubljana

˝Od svoje prve menstruacije sem imela močne in cel teden dolge krvavitve! Sicer menstruacije nikdar nisem jemala, kot nekaj slabega in motečega, motilo pa me je, da sem morala tudi ponoči uporabiti tampon in zelo, zelo vpojne vložke! Po prvem porodu sem prenehala uporabljati tampone, običajne vložke pa sem zamenjala z navadnimi bombažnimi. Menstruacija je ostala enaka! Sedaj, po drugem porodu, pa sem se udeležila ˝Delavnic za maternice z odgovornimi lastnicami˝, kjer sem se še bolj naučila spremljati sebe in svoj naravni cikel! Začela sem počivati prvi dan krvavitve in že kmalu sem opazila spremembe... Krvavitve niso več tako močne in po treh mesecih se je tudi trajanje menstruacije skrajšalo za dva cela dneva! Poslušala sem sebe in si privoščila to, kar mi je očitno manjkalo! Tudi družina je lepo sprejela, da je tisti dan moj in da ni vse narejeno tako kot so navajeni! ;) Vedno sem že naslednji dan dosti bolj sproščena in pripravljena na nove izzive!˝                                                                                                                                                   Anja, Izola

˝Odkar sem nehala s kontracepcijo (8 let nazaj) sem imela težave z vmesnimi krvavitvami in hudo bolečimi menstruacijami. Ta mesec je bila prva menstruacija, ko ni bilo res niti enega pikice bolečin, niti enega krča in niti pikice vročinskih oblivanj. Ne vem, kako bo v prihodnje, ampak že samo to, da je mogoče to pri eni menstruaciji, mi je wooow in nekaj kar sem res potrebovala; občutek, da je možno.˝            Sabrina, Ljubljana

Z menstruacijo se druživa že več kot 30 let. Sem ena tistih »srečnic«, brez izrazitega PMS-ja in z nebolečimi, rednimi ciklusi. Zamujala je samo parkrat, res boleča pa je bila dvakrat. Menstruacije nisem vzela kot nujno zlo in v bistvu nama je šlo kar OK. Sem pa zelo jasno začela zaznavati, da znotraj tega nekaj manjka. Ko sem pred leti prebrala knjigo Rdeči šotor, se je v meni nekaj prebudilo, oživeli so praspomini in telesni občutki znanega. Znotraj mene se je ustvaril nemir. Glas v meni je vedno glasneje šepetal o moči in nežnosti naše ženskosti, ki se rojeva skozi cikličnosti. Kar nekaj let je preteklo, da me je poklicalo k Vesni. Ustvarjen je bil prostor, da ozavestim še en košček sebe. Košček svoje ženske narave. Skozi potovanje, ki bo trajalo še dolgo po tem, ko ne bom več krvavela se prižiga moja moč. Veselim se vsake krvavitve, časa, ko se ustavim (kolikor se lahko) si prisluškujem, se razvajam in pokukam v najbolj temne dele sebe in pričakujem preobrazbo, ki sledi. Bolj se poslušam, čutim in jasneje postavljam svoje meje. Čuvam svoj prostor, ko je potrebno in povabim vanj, ko se počutim varno. Lepo je biti ženska.˝                                         Katja, Ljubljana

Za vas sem pripravila in s številnimi ženskami iz ˝Delavnic za maternice z odgovornimi lastnicami˝  tudi preizkusila šopek idej za raziskovanje in nadvse prijetno preživljanje menstrualnih dni.

Če imate dovolj neprijetnih menstruacij, če za vas menstruacija pomeni malo bolečin in nekaj krvi, pa želite to spremeniti, potem vas vabim, da si skuhate čaj in začnete. V svojem raziskovanju niste same, z vami raziskuje stotine žensk v Sloveniji in tisoče po vsem svetu. Vedenje o ženstvenosti se vrača. Raziskovalni pohod se začenja. Greste z nami?

Knjig ne pošiljamo v tujino!

˝Vesna, ti boš iz menstruacije naredila nekaj, kar bomo še moški hoteli imet!˝                         - Blaž Branc

Knjiga je mnogo več kot menstrualni priročnik. Ti znajo biti dolgočasni, ta knjiga pa ni! Vodi nas v globine, ki jih nikoli ne bi smele pozabiti, pa smo jih. V najbolj ženske dele nas samih od katerih se nikoli ne bi smele odtujiti, pa smo se. V vodnjak energije iz katerega naj bi črpale, pa ne. Popelje nas v svet cikličnosti, iz katerega bi mnogokrat rade izstopile, namesto ... zato Rdeča zarja-dobrodošla.                                                                         - Katja Premrl

Vesna je svoje poslanstvo ubesedila celostno. Strukturirala je vsebino, realnost je povezala z metafiziko, preteklost je prepletla s sedanjostjo in prihodnostjo. Njen prispevek k ozaveščanju žensk je neprecenljiv.

Ko boste knjigo brale ali samo listale, predlagam, da vključite tudi čutenje ...                         – Simona Budna

Rdeča zarja ni samo knjiga, ki bi jo morala (da, morala!) prebrati vsaka ženska. Rdeča zarja je Knjiga, ki bi jo moral prebrati tudi vsak moški. Potem, sem prepričan, bi moški ženske ne samo še bolj ljubili, temveč bi jih morda malce celo razumeli. Predvsem pa bi jih močno spoštovali. Moj globok priklon vsem vam, drage dame. In seveda tebi, draga Vesna Juvan, da ženskam kažeš pot nazaj k sebi.                                                                     - Urban Urbanc

Razumeti_žensko_naslovnica_mala.jpg

NOVO   NOVO   NOVO   NOVO   NOVO   NOVO   NOVO   NOVO   NOVO   NOVO

Na prošnje številnih žensk, ki bi si želele da njihov cikel spremljajo in vsaj malo razumejo in spoštujejo tudi moški, pa ne vedo kje začeti, je konec leta 2018 nastala prva knjiga o menstrualnem ciklu (kolikor je meni znano na svetu) napisana prav za moške. Na njim razumljiv način avtorica razloži žensko naravo s pomočjo primerov iz življenja, pričevanj moških, ki razumejo cikličnost in pa s kančkom humorja, ki jim pomaga ˝prebaviti˝ temo.  Knjigo lahko naročite na naši spletni strani.

Ob naročilu 5 ali več knjig Rdeča zarja, dobite brezplačno knjigo

Modrost žesnkega telesa

Menstrualni koledarček

Če bi si želele spremljati svoj menstrualni cikel malo bolj podrobno si lahko tukaj prenesete svoj menstrualni koledarček. V knjigi Rdeča zarja podrobno opišem tudi, kako si lahko same izdelate excel diagrame svojega menstrualnega cikla ter kako ga lahko spremljata skupaj s partnerjem. Priporočljivo je, da spremljate cikel vsaj 3 do 4 mesece, saj boste tako dobile najbolj relevantne rezultate.

Bi radi kupili večjo količino knjig? Kontaktirajte nas na knjigardecazarja@gmail.com

Bi radi prodajali knjigo? Kontaktirajte nas na knjigardecazarja@gmail.com

Akademija za harmonijo življenja

Ljubija 128

3330 Mozirje

knjigardecazarja@gmail.com

bottom of page